Lifestyle

Voorlezen aan je kind

Het is een avond ritueel geworden. Voorlezen aan Ilayla voordat ze gaat slapen. Elk avond tussen 19:00 – 20:00 uur. We gaan samen naar haar kamer en gaan op de grond zitten. De ene keer lees ik voor en de andere keer Ferdi. We doen dit nu een tijdje en ik weet zeker dat Ilayla door heeft dat na het verhaaltje, het tijd is om naar bed te gaan.
We hebben nu 3 boeken:
Dikke Dik – Naar bed
De glimlachende diepzeevis
Ni Hao Kai lan – kijk en zoekboek.

Het is zo mooi om te zien hoe ze met haar kleine vingertjes in het boekt tikt en mee doet als we een bladzijde omslaan. Ook is het een moment dat we alles even laten voor wat het is en even genieten. Dit is zo belangrijk, even samen met z’n 3en zijn.

Waarom voorlezen belangrijk is

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook.
Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etcetera) kan ook steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

Maar ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. En het samen lezen van een boek kan ook helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan. BRON: www.opvoedadvies.nl

Ik geloofde er nooit in, Voorlezen aan een baby maar uit ervaring kan ik zeggen dat het werkt. Morgen gaan we zelf naar de bibliotheek om nieuwe boekjes te halen.

Lees jij wel eens voor aan je kleintje? Zo niet, probeer het eens. Neem je tijd en ga er rustig voor zitten. Je zal zien dat het fijn is, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kindje.

20160727_125435448_iOS

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

    %d bloggers liken dit: