Lifestyle

VERPLICHT KUSJES OP DE MOND

Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over kusjes geven. En dan heb ik het over volwassen mensen die kinderen een kus wilt geven op de mond. Ja je leest het goed, verplicht kusjes op de mond.
DISCLAIMER : dit is niet persoonlijk gericht op 1 persoon. Dit zijn dingen die ik meemaak sinds Ilayla er is. En geldt niet voor elk persoon

Lees je mee? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

 

Ik snap dat mensen Ilayla schattig vinden want dat is ze ook. Maar elke persoon wilt haar een kus geven, op de mond. En daar wordt ik kriegel van. Oma’s of bijvoorbeeld of mijn broertje en schoonzusje, dat is een ander verhaal. Die zien haar op dagelijkse basis. Maar bijvoorbeeld een familie feestje  waar elke oom tante neefje nichtje een kus op de mond moet, dat hoeft voor mij niet hoor. Als je nu denkt ” nou Cis waar slaat dat op! ”

Zou jij een kamer vol vreemde mensen jou kusjes op de mond laten geven, alleen omdat zij het willen en omdat zij jou schattig vinden?”

Ik ben niet iemand die kindjes,  die ik voor het eerst zie kusjes op de mond geef. Ik heb een aantal kleine nichtjes die geef ik een kus op de mond. Die ken ik vanaf geboorte maar dat is iets heel anders dan een kindje die je voor het eerst ziet.Mijn vader bijvoorbeeld heeft Ilayla altijd een kusje op de wang. Hij vind het namelijk echt niet tof dat iedereen haar een kus op haar mond geeft en vind dit gewoon niet netjes. Een andere reden is, hij rookt en vind dit het gewoon niet chill als hij dan Ilayla een kus geeft.

Verder zie ik in mijn omgeving dat wanneer een kindje geen kusje wilt geven er heel snel wordt gezegd “doe maar, geef maar een kusje. Ach toe nou geef nou een kus“.
Ik denk dat wij als volwassen persoon een kind niet moet gaan dwingen om een kus. Jouw lichaam jouw regels. Ilayla haar lichaam Ilayla haar regels. En dat ook voor alle andere kindjes.
Ik krijg ook wel eens te horen ” oh zit ze in de Nee fase” Uhm, nee ze wilt jou gewoon geen kus geven. Ze kent jou niet.
Wij als ouders zijn verantwoordelijk voor onze kinderen en onze kinderen weten nog niet hoe de wereld in elkaar zit. Ach soms weet ik dat zelf niet eens. Wij als ouders moeten onze kinderen leren, wat wel kan, wat niet kan. Waarom zouden wij dan kusjes op de mond toe moeten laten wanneer de kindjes dat zelf niet willen? Je mag niet met vreemde mensen praten, maar maar vreemde mensen mogen jou wel kusjes op de mond geven, omdat ze papa en mama kennen? Krom? Of niet?!

Dus ik stel voor dat je bij elke kindje die je ontmoet kijkt hoe het kindje reageert. Is hij/zij heel verlegen? Zwaai dan gewoon. Zie je dat het kindje naar voren leunt om een kusje te geven; wees dan de volwassen persoon en geef een kusje op de wang.
En misschien, heel misschien moeten wij ook wel eens luisteren naar onze kinderen. Nee is nee.

Ben heel erg benieuwd naar jullie mening.

Groetjes en liefs Ciska

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Kim
  augustus 25, 2017 at 07:28

  Ik ben het zo met je eens. Zou een kindje van een ander nooit zomaar een kus geven. Hoort in mijn ogen niet zo. Maar goed ik mus geen enkel familielid op de mond. Wij geven elkaar een kus op de wang.

  • Reply
   Ferdi
   augustus 25, 2017 at 08:35

   Ik doe dat bij een aantal familie leden wel maar ook steeds minder. Je zou verbaasd zijn hoe vaak mensen Ilayla een kus op haar mond willen geven xxx

 • Reply
  Janneke Brugge
  september 1, 2017 at 23:59

  Ik heb jullie nooit geleerd mensen op de mond te kussen. Altijd op de wang. Van kleins af aan gezegd dat jullie familie of niet, op de wang moeten kussen. Ook toen jullie de leeftijd hadden om de eerste kusjes uit te delen. Dan zei ik ‘wang’

  • Reply
   Ferdi
   september 5, 2017 at 16:32

   Haha dat was mijn reactie en niet van Ferdi. Die was nog ingelogd

Leave a Reply

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

%d bloggers liken dit: